Je stottert. Elke dag vecht je met woorden en letters, maar je wint nooit.
Stotteren beheerst je hele leven. Je bent voortdurend bezig met je spreken. Situaties waarin je moet praten geven je veel spanning, en het liefst ga je het uit de weg. Thuis, in je eigen veilige omgeving, gaat het praten nog wel. Maar in gezelschap van anderen, op school of op je werk haalt het stotteren je in. 

Je kunt niet zeggen wát je wilt, en hóe je het wilt. Je voelt de spreekspanning in je hele lijf en probeert uit alle macht om net zo normaal te klinken als de mensen om je heen. Maar hoe harder je je best doet om ‘normaal’ te praten, hoe meer je stottert of hakkelt. Moeilijke woorden en letters dansen letterlijk voor je ogen. Het stotteren is de baas over je.

In dit blog vertellen we je misschien iets nieuws. Dat als je stottert, er niéts mis is met je spraak. Dat jij eigenlijk prima kunt praten. En dat het praten makkelijker gaat als je (weer) vertrouwen krijgt in je eigen stem. Verderop in dit blog geven we je waardevolle tips waarmee je de eerste stappen kunt zetten naar een leven zonder stotteren. Maar wat betekent leven mét stotteren eigenlijk voor je? En hoe kan het gevolg van stotteren juist ook de oorzaak zijn?

Je schaamt je voor hoe je praat
Het lijkt wel alsof iedereen gemakkelijk praat. Zonder nadenken, zonder moeite. Praten met het grootste gemak. Het is wat jijzelf ook het allerliefste zou willen. Waar je alles voor over hebt. Want stotteren klinkt (in jouw oren) vreselijk, en iedereen hoort het. Je kunt er niet omheen, en anderen ook niet. Op de momenten dat je heel erg stottert, kun je wel door de grond zakken van schaamte.

Een gesprek met een vertrouwd persoon gaat nog wel. Die weet dat je stottert, en geeft je de tijd en ruimte. Accepteert je zoals je bent. Maar andere mensen? Zij vinden er vast iets van, van hoe je praat. Je bent bang voor hun oordeel, voor wat ze van je denken. Dat ze niet (kunnen) zien wie je écht bent, onder al dat gehakkel en gestotter. Je voelt je kwetsbaar en ‘minder’ dan de ander.

Je kunt niet alles zeggen wat je wilt
Je weet wat je in je mars hebt, en je hebt van alles te vertellen. Je wilt je mening geven, een gesprekspartner zijn, vragen stellen, kennis delen. Of iemand moed inpraten, helpen, troosten. Een brood bestellen bij de bakker of een vraag stellen aan de huisarts. Het is voor jou allemaal niet vanzelfsprekend. Soms zelfs niet mogelijk. En dat is ontzettend frustrerend, pijnlijk en verdrietig. Je kunt niet volledig zijn wie je bent, en jezelf ook niet aan een ander laten zien. Daardoor is het ook moeilijker om je met de ander te verbinden.
Je doet veel moeite om beter te praten
Ondanks je schaamte en onzekerheid wil je praten, gehoord worden en ‘erbij horen’, net als ieder ander. Je doet hard je best om beter te praten. Je let erg op wat je zegt en hoe je dat zegt, legt jezelf onder een vergrootglas. Bij elke hakkel of stotter, doe je nóg meer je best om dat in een volgende zin te voorkomen. Bewust of onbewust leer je jezelf allerlei trucjes aan om zo vloeiend mogelijk te klinken. Welke trucjes herken jij?

Herken je dit:

  Je vermijdt bepaalde woorden en letters;

  Je zegt andere woorden dan je eigenlijk wilt zeggen (synoniemen);

  Je probeert de woorden uit je mond te persen;

  Je haalt een teugje adem voor of tussen bepaalde woorden;

  Je probeert heel snel te praten om er maar van af te zijn;

  Je praat extra langzaam;

  Je let op de stand van je mond bij het uitspreken van woorden;

Je schaamte en trucjes veroorzaken juist je stotteren
Trucjes om beter te kunnen praten. Gebruik je die ook als je tegen een hond of een baby praat? Kost het praten je dan moeite, en moet je dan hard werken? 

NEE. 

Hoe is dat te verklaren? Heel simpel. Je gaat pas gaat stotteren als je bang bent voor wat iemand van jou(w praten) vindt! Iemand die stottert, jij, kan vanzelf al heel goed praten. Zónder moeite, trucjes en technieken kun jij prima zeggen wat je wilt. Het praten wordt pas een probleem als je praat tegen iemand die jou kan be- of veroordelen. Een hond of baby oordeelt niet, en dat weet je. Je praat ertegen zonder enige spanning, en zonder stotteren. De oorzaak van je stotteren zit dus juist in je angst en schaamte, en in alle moeite die je doet om ‘normaal’ te praten. Daardoor heb je jezelf in sociale situaties een onnatuurlijke manier van spreken aangeleerd. Je kúnt vloeiend praten, je bent alleen vergeten hóe.

Met een andere mindset leer je weer natuurlijk spreken
Weten wat de échte oorzaak van stotteren is, is bevrijdend. Want je realiseert je meteen dat je stotterprobleem op te lossen is: wat je jezelf verkeerd áánleert, kun je tenslotte ook weer afleren! Je kunt van de onnatuurlijke spraak weer terugkeren naar de natuurlijke spraak. Naar praten zoals ‘iedereen’ dat zo makkelijk kan en doet. Naar VRIJ zijn van stotteren.
Je wordt vrij van stotteren door je mindset te veranderen. Door niet meer te vechten tegen het stotteren. Stop met je spreektrucjes, doe vooral geen moeite en laat het praten komen zoals het komt. Leren om natuurlijk te spreken is niet moeilijk of ingewikkeld. Het ligt juist heel dichtbij en in jezelf. Er zijn drie belangrijke pijlers:

  • Word vrij van negatieve gedachten over je spraak. Laat het oordeel van anderen, en van jezelf, over je spreken los.
  • Luister heel bewust naar je eigen stemgeluid. Dat is een natuurlijk gereedschap waarmee iedereen als baby leert praten.
  • Bewijs jezelf dat je elk stemgeluid kunt maken. Je kunt je stem op alle manieren sturen en vormen, door er geconcentreerd naar te luisteren. Dit geeft je het vertrouwen dat je vrij kunt spreken.

Zet nu de eerste stappen naar spreken zonder stotteren
De terugkeer naar natuurlijk spreken bereik je met de Hausdörfer-methode. Het leert je om weer de baas zijn over je eigen stem. Dat jij het stuur van je eigen stemgeluid in handen hebt. Altijd en overal. Om vol vertrouwen, met rust en plezier, te spreken. Dat je alles kunt zeggen wat, en hoe, jij dat wilt. Zodat je bij de bakker gewoon 3 broden kunt bestellen in plaats van 2. Zodat je het leuk vindt om op straat iemand tegen te komen en een praatje te maken. Zodat je bij dat overleg op school of op je werk kunt zeggen hoe jij er over denkt. Gewoon praten zoals ieder ander.
Stel je voor hoe het voelt als die zware last van ‘niet kunnen praten’ eindelijk van je afvalt. En dat je echt jezelf kunt zijn. Dat je niet meer hoeft te vechten. 

Het is binnen handbereik! 

Met onze 6 tips zet je de eerste stappen naar spreken zonder stotteren.
Vertrouw weer op je eigen stem.
 Download de 6 tips.