Na de Hausdörfer-basiscursus heb je waarschijnlijk een mooie stap kunnen zetten naar het VRIJ zijn van stotteren of misschien zelfs jouw doel bereikt. Dit jaar zijn er nog drie Hausdörfer-Boostercursussen gepland. Hieronder leg ik uit voor wie deze compacte cursus interessant kan zijn en waarom.

Als je pas de basiscursus heb gevolgd, kun je een boostercursus beschouwen als een ’tweede trap’ naar het VRIJ zijn. Als je begint aan een basiscursus krijg je veel informatie die nieuw voor je is. Je komt erachter dat alles anders is dan wat je altijd hebt gedacht. In de periode na de basiscursus doe je al niet meer de dingen die je deed om te blijven stotteren. Je hebt meer vertrouwen gekregen en een ‘dikkere huid’ op het gebied van spraak. Er is echter ook veel informatie vervaagd en verloren gegaan. Met een Boostercursus kun je even weer de puntjes op de ‘i’ zetten. Vanuit een wat meer flegmatieke gevoelstoestand komt de informatie heel anders binnen en is het veel gemakkelijker om het geleerde in de praktijk te brengen.

Als je vóór 2010 de basiscursus hebt gevolgd, kan een Boostercursus zeer zinvol zijn omdat we in 2010 de circumambulerende werkwijze hebben ingevoerd. Dit geeft een nóg beter inzicht in het proces naar VRIJ zijn van stotteren. Hiermee wordt het gewenste doel veel gemakkelijker bereikt. Bovendien kun je bijna niets meer ‘verkeerd’ doen, waardoor er vrijwel geen weg meer is die aan jouw doel voorbij gaat. De flegmatieke gevoelstoestand staat nu helemaal centraal, terwijl vóór 2010 ‘spreekrust’ de voornaamste doelstelling was. In de boostercursus leg ik uit waarom het verleggen van de focus van ‘spreekrust’ naar ‘flegma’ zo belangrijk is.

Meer informatie over de boostercursus vind je op onze webpagina: https://vrijvanstotteren.nl/coachingstrajecten/

Ervaringsbericht

Door Huib

De boosterdag was voor mij 20 jaar nadat ik de basiscursus had gevolgd. Ik was erg blij met de basiscursus en met het resultaat, maar ben ook nooit volledig ‘vrij’ geworden. Hier had ik me eigenlijk al bij neergelegd en het stotteren gezien als iets dat nou eenmaal bij mij hoort. Toch wilde ik de boosterdag gaan doen om te zien of er nog ontwikkelingen waren geweest die mij zouden kunnen helpen. Wat ik natuurlijk al wist (maar waarvan ik dacht dat het niet zo belangrijk was), is dat ik eigenlijk altijd bezig ben gebleven met maar zo min mogelijk te stotteren. De doelstelling is daarmee altijd vloeiend spreken gebleven. Dit heeft voor spreekspanning gezorgd waardoor ik me nooit echt vrij heb gevoeld. Nu besef ik me dat het gaat om mijn flegma ten opzichte van stotteren. Alleen als ik me voorneem (een 100% overtuiging) dat ik het bij een mogelijke stotter HELEMAAL ga loslaten en de stotter openlijk laat horen, dan word ik vrij.

2 weken later:
goedemorgen, ik ben meteen gestopt met mijn lees ‘oefeningen’ ’s ochtends en voor het slapen gaan. Verder vind ik het verbluffend te ervaren wat het verschil in mindset (los laten, niet bezig zijn met vloeiend spreken) met me doet. Op deze manier heb ik heel veel spreekrust.

zo’n kleine aanpassing in de aansturing heeft dus bij mij al een heel groot effect. Ben er erg blij mee en wil er nu alert op blijven dat ik me niet ga verheugen op vloeiend spreken, maar alleen op het loslaten.