Ervaringsberichten

Ervaringen met de basiscursus

Isabella


Een jaar geleden besloot ik de Hausdorfer cursus te volgen, na 23 jaar logopedie en verschillende stottertherapieën te hebben geprobeerd. Ondanks mijn inspanningen leek niets op de lange termijn te helpen, en ik bleef ervan overtuigd dat stotteren een fysieke oorzaak had, wat mijn zelfvertrouwen ernstig aantastte. Gelukkig veranderde dit alles toen ik in aanraking kwam met de Hausdorfer-theorie, die voor het eerst direct aansloot bij mijn ervaringen.

Nu, een jaar later, kan ik met volle overtuiging zeggen dat deze cursus een keerpunt in mijn leven is geweest. Mijn zelfverzekerdheid is gegroeid, en ik ben getransformeerd tot een krachtiger, zelfbewuster persoon, vrij van de angsten die me in het verleden beperkten. De Hausdorfer-cursus heeft niet alleen mijn stotterprobleem aangepakt, maar heeft ook mijn algehele welzijn en mentale gezondheid positief beïnvloed. Ik ben dankbaar voor de tools en inzichten die ik heb opgedaan, en ik kijk uit naar een toekomst vol zelfvertrouwen en vrij van sociale angst. De Hausdorfer cursus heeft echt een blijvende transformatie in mijn leven teweeggebracht en zou deze cursus ten zeerste aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een effectieve en duurzame oplossing voor stotteren.

Jeroen (video)


Mijn naam is Jeroen en ik heb decennia last gehad van een stotterprobleem. Ik heb verschillende methoden geprobeerd om ervan af te raken. Logopedie en een aantal andere cursussen waaronder Del Ferro en de Boma methode. Bij mij was dit slechts tijdelijk een verbetering, waarna ik weer terugviel naar de oude gewoonte: stotteren.

 Nadat ik dik een decennium niks met mijn spraak gedaan had, viel bij mij toch weer het kwartje. Ik moest en zou nog een poging wagen om met het stotteren af te rekenen. In juni 2023 ging ik zoeken op internet naar methoden die ik nog niet had geprobeerd. Uiteindelijk viel mijn oog op de Hausdörfer methode in Zutphen. Na de informatie op de website gelezen te hebben werd ik enthousiast en heb ik mij ingeschreven voor de cursus van juli 2023.

Na de cursusdagen op 8 en 15 juli was er iets veranderd… Ik had geleerd om niet meer in letters en woorden te denken als ik zou gaan spreken. In plaats daarvan luister ik naar mijn eigen stemgeluid. Ik produceer geluid en denk niet meer aan moeilijke letters of woorden waar ik voorheen altijd op vastliep. Het grote voordeel hiervan is dat de angst en spanningen die bij het spreken altijd aanwezig was ook langzaamaan verdwijnen. Daarnaast ben ik anders gaan denken. Ik heb een mindset ontwikkeld die niet uitgaat van wat anderen van mij denken. In het geval dat er nog een keer een stotter voorbijkomt, doet mij dit niets. Ik word daar niet meer door uit balans gebracht. Het interesseert mij niet wat een ander van mij denkt. Deze mindset en het afleren van denken in letters en woorden bieden mij het fundament naar succes.

Het produceren van geluid zorgt ervoor dat ik elke klank kan maken die ik wil. Dus ook de klanken waar ik voorheen problemen mee had. Daarnaast heeft dit mijn zelfvertrouwen enorm doen groeien en zit in een stuk beter in mijn vel! Kortom, ik kan iedereen die gebukt gaat onder het stotterprobleem de Hausdörfer methode van harte aanraden!

Ervaringen met de Boostercursus

Door Huib

De boosterdag was voor mij 20 jaar nadat ik de basiscursus had gevolgd. Ik was erg blij met de basiscursus en met het resultaat, maar ben ook nooit volledig ‘vrij’ geworden. Hier had ik me eigenlijk al bij neergelegd en het stotteren gezien als iets dat nou eenmaal bij mij hoort. Toch wilde ik de boosterdag gaan doen om te zien of er nog ontwikkelingen waren geweest die mij zouden kunnen helpen. Wat ik natuurlijk al wist (maar waarvan ik dacht dat het niet zo belangrijk was), is dat ik eigenlijk altijd bezig ben gebleven met maar zo min mogelijk te stotteren. De doelstelling is daarmee altijd vloeiend spreken gebleven. Dit heeft voor spreekspanning gezorgd waardoor ik me nooit echt vrij heb gevoeld. Nu besef ik me dat het gaat om mijn flegma ten opzichte van stotteren. Alleen als ik me voorneem (een 100% overtuiging) dat ik het bij een mogelijke stotter HELEMAAL ga loslaten en de stotter openlijk laat horen, dan word ik vrij.


2 weken later:
goedemorgen, ik ben meteen gestopt met mijn lees ‘oefeningen’ ’s ochtends en voor het slapen gaan. Verder vind ik het verbluffend te ervaren wat het verschil in mindset (los laten, niet bezig zijn met vloeiend spreken) met me doet. Op deze manier heb ik heel veel spreekrust.
zo’n kleine aanpassing in de aansturing heeft dus bij mij al een heel groot effect. Ben er erg blij mee en wil er nu alert op blijven dat ik me niet ga verheugen op vloeiend spreken, maar alleen op het loslaten.

Wil je meer weten over de Hausdörfer-therapie?

Bestel dan (één van) onze boeken!