Statistieken over Stotteren

Intern onderzoek door het Hausdörfer-instituut

In de periode van oktober 1996 t/m maart 2004 heeft het Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken de resultaten van haar therapie in beeld gebracht door middel van een uitgebreide enquête. Iedere cursist vulde hetzelfde enquêteformulier twee keer in:

  • ca. 4 tot 6 weken na aanvang van de therapie (tijdens de eerste terugkomdag)
  • ca. 1 jaar na aanvang (tijdens de derde terugkomdag)

Hieronder vindt je de resultaten van dit onderzoek.

 

Tevredenheid
Vóór de therapie was ca 89% van alle cursisten tamelijk tot zeer ontevreden over hun spreken. Onmiddellijk na de therapie was geen enkele cursist hierover nog ‘zeer ontevreden’ en 4% tamelijk ontevreden. Na een jaar was 20% tamelijk ontevreden en 2% zeer ontevreden.

Vloeiendheid
Bij 28% is de vloeiendheid sterk verbeterd, bij 48% redelijk, bij 15% een klein beetje en 5% gaf aan dat er geen verbetering heeft plaatsgevonden.

Vertrouwen

  • 28% weet het zeker, ooit ‘natuurlijk’ te kunnen spreken, 45% weet dat tamelijk zeker, 23% is daar onzeker over en slechts 2,5% heeft er geen vertrouwen in.
  • Bij 85% is het vertrouwen in het eigen spraakvermogen redelijk tot sterk toegenomen, bij 15% een beetje of helemaal niet. Voor de therapie had 95% weinig tot zeer weinig vertrouwen.
  • Het algehele vertrouwen is bij 32% sterk toegenomen, bij 48% redelijk, bij 15% een beetje en bij 5% niet.
  • 37% heeft zelden of nooit angst om te spreken, 54% af en toe, 7% meestal en 1,5% altijd.

Terugval
Vlak na de therapie was 99% tamelijk tot zeer tevreden over het spreken. Na een jaar was 78% tamelijk tot zeer tevreden over het resultaat.

Boeken bestellen

Wil je gratis 24 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

Resultaat Intern Onderzoek

LAASTE BERICHTEN OP ONS BLOG

Hausdörfer en de wetenschap

Hausdörfer en de wetenschap

Één van de beperkingen van reguliere en niet-reguliere therapie is het ontbreken van een alomvattende wetenschappelijke onderbouwing van de gebruikte methoden en technieken. De Hausdörfer-therapie vormt hierop echter een unieke uitzondering. Oscar Hausdörfer bracht in...

Lees meer
Wie is de echte stotteraar?

Wie is de echte stotteraar?

Wie is de echte stotteraar? Barack Obama of de voormalige vice-president van de VS, Joe Biden? Wie niet uit eigen ervaring weet wat stotteren is, zal deze vraag waarschijnlijk niet kunnen beantwoorden. Maak je eigen analyse voordat je verder leest: Meteen in het begin...

Lees meer