De Hausdörfer-methode in de wetenschap

Één van de beperkingen van de stottertherapie is het ontbreken van een alomvattende wetenschappelijke onderbouwing van de gebruikte methoden en technieken. De Hausdörfer-therapie vormt hierop een unieke uitzondering. Grondlegger Oscar Hausdörfer bracht in zijn tijd een geheel nieuwe en onorthodoxe visie naar voren over wat (natuurlijke) spraak is en hoe deze bij stotteren wordt verstoord.

Je kunt vanzelf al goed praten. Dit betekent dat er niets mis is met jouw hersenen, spraakorganen of ademhaling. Er is geen lichamelijke reden waarom je niet goed zou kunnen praten. Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek laat zien dat iemand die stottert, niet stottert als je denkt dat niemand je hoort. Het stotteren gebeurt pas als je bang bent om tegenover anderen te stotteren. Of als je bang bent om te stotteren als je hardop aan anderen voorleest. Als je bang bent om te stotteren, ga je juist stotteren! 

De visie van Oscar Hausdörfer op stotteren wordt door talrijke wetenschappelijke onderzoeken vanuit verschillende disciplines bevestigd. We zetten een aantal aspecten van de methode met een wetenschappelijke onderbouwing op een rijtje:

 

Boeken bestellen

Wil je gratis 6 tips voor natuurlijk spreken ontvangen?

LAATSTE BERICHTEN OP NIEUWS & BLOGS

Hoe je van je stotteren afkomt – zónder moeite

Hoe je van je stotteren afkomt – zónder moeite

Stotteren beheerst je leven. Woorden en zinnen lijken onbereikbaar, een dagelijkse strijd die je steeds weer verliest. De angst om te spreken is constant aanwezig, een spanning die je door je hele lichaam voelt. Je vermijdt situaties waar je moet praten, alhoewel je...

Lees meer